На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране прие решения

...
На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране прие решения
Коментари Харесай

Още две енергийни дружества ще търгуват с природен газ

На закрито заседание Комисията за енергийно и водно контролиране одобри решения за издаване на лицензии за реализиране на активността „ търговия с природен газ “ на още две енергийни сдружения - „ АИК Енерджи Румъния “ и „ ДХТ Интернешънъл “.
По силата на законовите условия след 1 октомври търговията с природен газ ще може да се прави само въз основа на издадена лицензия.

С признатите решения общият брой на енергийните сдружения, на които комисията до момента е издала лицензии е 32.

След осъществен обширен юридически, стопански, финансов и механически разбор на опциите на всяко дружество-заявител да прави активността „ търговия с природен газ “ в сходство със законовите условия, в решенията на КЕВР се показва, че исканите лицензии следва да бъдат издадени за период от 10 години.

Мотивите за този период са с оглед развиването на пазара на природен газ в България и в района, което е извънредно динамично и това не дава опция да бъде направена реалистична прогноза на пазарната адекватност на компания, оперираща на този пазар, за интервал по-дълъг от 10 години. Този период е и в подтекста на политиката на Европейския съюз за поощряване на развиването на възобновимите енергийни източници като други възможности на изкопаемите горива, изключително петрол и газ, както и за поддръжка на декарбонизацията и потреблението на възобновими енергийни източници.
На настрана съвещание комисията одобри решения, с които утвърди бизнес проектите на двете сдружения.

През последните месеци цената на природния газ в Европа преодолява рекордни върхове, а през вчерашния ден " Булгаргаз " обяви прогнозна цена на природния газ за декември от 106.96 лв. за мегаватчас или 54.67 евро за мегаватчас (MWh). Прогнозната цена се афишира по силата на условията на Закона за енергетиката.

В известие, публикувано до медиите, от газовото сдружение прецизират, че в прогнозната цена не са калкулирани цените за достъп и транспорт, както и данък и Данък добавена стойност.

" Прогнозната цена за декември 2021 година е направена на база прогнозните стойности на ценообразуващите съставни елементи към 11.10.2021 година За съпоставяне, прогнозната цена на европейските газови пазари (към 11.10.2021 г.) за доставки през декември 2021 година е в подобен размер на 86 EUR/MWh или 168.20 лв/MWh. " - показват от компанията.

Окончателното предложение за одобряване на цена на природния газ ще бъде подадено за одобряване от КЕВР на 1 декември, отчитайки котировките на ценообразуващите съставни елементи към 30 ноември, допълват от " Булгаргаз ".

За съпоставяне - през октомври цената на природния газ е 94.54 лв. за мегаватчас.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР